POJEDITE OVO UVEČE PRED SPAVANJE I SUTRADAN ĆETE IMATI NORMALNU PROBAVU: Užasno NADIMANJE nestaje za tren oka
Nadimanje, Foto: Profimedia

sjajno

POJEDITE OVO UVEČE PRED SPAVANJE I SUTRADAN ĆETE IMATI NORMALNU PROBAVU: Užasno NADIMANJE nestaje za tren oka

Jutarnji zatvor može da postane ružna prošlost

Objavljeno: 13:01h

Razgovor o velikoj nuždi može biti neugodan, ali to je telesna funkcija koju bukvalno svaki čovek obavlja! Da uopšte ne idete u WC, to bi bilo zabrinjavajuće. Ipak, zatvor je neverovatno česta pritužba među ljudima. Oko 16 odsto odraslih se bori sa zatvorom, a kod odraslih starijih od 60 godina taj procenat skače na 33 odsto.

Prirodni lekovi za konstipaciju

Nije tajna da način na koji obavljamo veliku nuždu ima mnogo veze sa načinom na koji jedemo. Dakle, ako ste zabrinuti ili vam je fizički neprijatno jer ne idete redovno, možda postoje neke taktike ishrane koje možete isprobati.

Da biste rešili zatvor, redovno unošenje određenih hranljivih materija može vam pomoći da postanete redovni s odlascima u toalet. Osim toga, ovi hranljivi sastojci pomažu mnogo više od samog davanja podrške za varenje. Dobra prilika da u svoj dan dodate više hrane za borbu protiv zatvora je tokom noćne užine. Ovo je doba dana kada često težimo slatkišima i čipsu, ali neke užine kasno uveče mogu vam pomoći da se ispraznite ujutru.

Nadutost
foto: Profimedia

Šta treba da sadrži noćna užina

Najvažnija hranljiva materija za zatvor su vlakna. To je neprobavljivi ugljeni hidrat koji se nalazi u biljnoj hrani poput voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova i celih žitarica. Hrana bogata vlaknima pomaže u dodavanju količine i vode u vašu stolicu, a to pomaže da hrana brže prođe kroz vaš sistem.

Najnovije istraživanje pokazuje da alarmantnih 95 odsto odraslih ne jede dovoljno vlakana, što može biti deo zašto se mnogi od nas bore sa zatvorom.

Preporučuje se da jedete oko 14 grama vlakana na 1.000 kalorija, što je 28 grama za dan od 2.000 kalorija.

Duboka hidratacija

Pored unosa dovoljno vlakana, važno je da pijete dovoljno vode . Vlakna pomažu da se voda uvuče u stolicu kako bi se lakše prošla, ali ako nema dovoljno vode za to, to može dovesti do daljeg stvaranja rezerve. Zato je neophodnopovećati unos tečnosti dok jedete više vlakana.

Pored vlakana i tečnosti, takođe vodite računa o unosu šećera i natrijuma. Možda znate da konzumiranje previše dodatog šećera i soli može povećati rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, ali neke studije su takođe otkrile vezu sa zatvorom.

Što se natrijuma tiče, to može biti zato što so privlači vodu, tako da jedenje previše soli može odvući vodu iz stolice, otežavajući njeno izlučivanje. Rajiše hrana sa visokim sadržajem natrijuma i šećera ima malo vlakana.

Nadutost
foto: Profimedia

Najbolja noćna užina koja će vam pomoći ujutro

Noću, mnogi ljudi posežu za slatkišima ili slanom i hrskavom hranom poput čipsa. Postoji opcija koja je korak iznad ostalih da biste bili redovni: grickalice od leblebija. Reč je o leblebijama koje su pečene dok ne postanu hrskave, a mogu se napraviti kod kuće ili kupiti u prodavnici u ukusnim slatkim i slanim ukusima. Zabavne su za žvakanje dok se izležavate na kauču i služe kao odlična užina u pokretu tokom dana.

Leblebije su prepune vlakana

Već smo govorili o tome koliko su vlakna važna za prevenciju i kontrolu zatvora, a grickalice od leblebije su potcenjeni način da se unese više vlakana. Grickalice od pečenih leblebija su lak i ukusan način da unesete više mahunarki i vlakana kasno uveče. Svaka porcija od četvrt šolje sadrži oko pet grama vlakana, što je 18 odsto dnevne vrednosti. Posebno su bogati rastvorljivim vlaknima, koja pomažu u uvlačenju vode kako bi se stolica lakše prošla.

Samo zapamtite da pošto su grickalice od slanutka dehidrirane i da vlakna zahtevaju tečnost da bi dobro obavile svoj posao, budite sigurni da pijete vodu kada jedete ovu ukusnu užinu.

Dobar izvor prebiotika

Prebiotici služe kao gorivo za zdrave bakterije u vašem crevu - mikrobiom vašeg creva. Reč je, dakle, o posebnoj vrsti nesvarljivih vlakana i drugih supstanci koje obezbeđuju odgovarajuće okruženje u crevima za rast bakterija crevne flore. Studije su otkrile da hronična opstipacija može biti povezana s nezdravim mikrobiomom creva i da prebiotici mogu pomoći u kontroli hroničnog zatvora kod odraslih. Tu na scenu stupaju grickalice od leblebija. Oni su odličan izvor prebiotika, tako da mogu da podrže rast zdravih bakterija u crevima.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.